Kálmán Imre Emlékház és Múzeum

Kálmán Imre 1882. október 24-én születette Siófokon. Mindössze 15 éves volt, amikor bemutatkozott a nagyközönség előtt, mint zongorista. Csodagyerekként ünnepelték, de a zongorista karrierről le kellett mondani egy 1900-as betegség miatt. Ekkor fordult a zeneszerzés felé. Első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be nagy sikerrel a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is élt. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely nemzetközi hírnevet szerzett neki. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába menekült. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. Nagysikerű művei továbbá A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.

Kálmán Imre születésének 105. évfordulója alkalmából 1987. október 22-én múzeum nyílt Siófokon, a szülőházában. A róla elnevezett sétány 5. számú épületének külső falán lévő egyik táblán ez olvasható: “E házból indult a világhír felé Kálmán Imre (1882. X. 24.), a Csárdáskirálynő halhatatlan melódiáinak szerzője. Szülőfalujának lakossága.” Ugyanis e régebbi emléktábla elhelyezésekor Siófok még falu volt.

A múzeum állandó kiállítása a szülőház földszinti részén került megrendezésre. A belső folyosón a korabeli Siófok, a múlt század utolsó évtizedeinek hangulata érinti meg a látogatót, ahol nyáron írók, művészek, muzsikusok pihentek e fürdőhelyen, hátat fordítva a nagyvárosi életnek, hogy az áhított csendben készüljenek feladataikra.

Az emlékházban látható a mester zongorája, eredeti kottái, használati tárgyai, az általa írt operettek bemutatóihoz kapcsolódó emlékek. A múzeum hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Bemutatja a zeneszerző életét. Külön erénye a kiállításnak, hogy a századforduló hangulatát idézve, kortörténetileg hiteles környezetben mutatja be anyagát. A kiállítás kitér a Siófoktól távol töltött évekre is, bemutatva, hogy a zeneszerző sikeres pályafutásának csúcsán sem szakította meg kapcsolatait szülővárosával.  A Millennium parkban helyet kapott Zenepavilonban megtekinthető a Varga Imre által készített Kálmán Imrét ábrázoló bronzszobor is.

Siófok, Kálmán Imre sétány 5. Telefon: 84/311-287